MEMORIAL, homenaje a las personas víctimas de la Guerra Civil

 


Per a què la memòria 
de la vila de Picanya 
no es perda en el temps, 
ni s’esborre de la nostra història. 
Per a què els noms 
de les víctimes de la violència i la repressió 
no s’obliden mai. 
Persones compromeses 
amb el nostre passat, 
que cal recordar 
per construir el futur.

1939 - 1948 
RICARDO CAPELLA CLARAMUNT (1936) 
JOSÉ NAVARRO ANCHEL (1940) 
ANTONIO MARTÍNEZ ALMENAR (1940) 
BÁRBARA ALMENAR TARAZONA 
PILAR COLL ALAS 
JOSEFA MARTÍNEZ RAGA 
ARGIMIRA MONTESA CASANOVA 
TRINIDAD ZAMORANO MÁRQUEZ 
FRANCISCO ALMENAR DALMAU 
FRANCISCO BAIXAULI SERRADOR 
CAYETANO CÍSCAR TORDERA 
ANTONIO ESCRIBÀ MARTÍ 
VICENTE ESCRIBÀ MARTÍ 
MANUEL FONFRÍA GIL 
ÁNGEL GARCÍA GARCÍA 
VICENTE GIL TEJERO 
EDUARDO NAVARRO HERNÁNDEZ 
MANUEL PÉREZ PASCUAL 
JOSÉ RICART MORELLÀ 
CARLOS ROMEU BELTRÁN 
MARIANO SORIA MACHANCOSES 
DALMACIO SOS TORNER 
SEVERINO TARAZONA ALEJOS 
PASCUAL VILANOVA VÁZQUEZ 

El concepto de la obra engloba la importancia de recuperar la memoria, homenajear a las víctimas de la represión, a todas aquellas personas que fueron objeto de la barbarie, del desánimo y la injusticia, para así construir un presente y un futuro más justo. Porque la recuperación de la memoria histórica es una tarea esencial para reforzar las raíces de nuestra sociedad.

Visibilizar el pasado mediante esta intervención artística para hacerlo presente, es una tarea del conjunto de la sociedad, lejos de olvidar todo lo ocurrido, debemos recordarlo de forma permanente para no repetir las mismas acciones.

Esta intervención artística está cargada de connotaciones simbólicas. Consta de dos estructuras semicirculares metálicas de hierro, una cóncava y otra convexa unidas entre sí, que por el paso del tiempo se oxidan poco a poco; semicirculares como una metáfora del círculo que casi se cierra como la herida producida a muchas familias.

En una de las estructuras se lee el escrito memorial y en la otra los nombres de las personas represaliadas, por medio de la técnica del troquelado en el metal, lo que hará es que salgan a la luz, tanto de día como de noche, y producirá sobre la tierra un reflejo fantasmagórico exquisito, proyectado sobre la piedra natural.

Esta intervención pretende dar significado y emoción a un tiempo pasado que se hace presente.


The concept of the work encompasses the importance of recovering memory, paying homage to the victims of repression, to all those who were subjected to barbarism, discouragement and injustice, in order to build a more just present and future. Because the recovery of historical memory is an essential task to strengthen the roots of our society.

Making the past visible through this artistic intervention in order to make it present is a task for society as a whole, far from forgetting everything that has happened, we must remember it permanently in order not to repeat the same actions.

This artistic intervention is loaded with symbolic connotations. It consists of two semicircular metallic iron structures, one concave and the other convex, joined together, which are gradually rusting with the passage of time; semicircular as a metaphor for the circle that is almost closing like the wound inflicted on many families.

In one of the structures the memorial writing is read and in the other the names of the repressed people, by means of the technique of die-cutting in the metal, which will bring them to light, both by day and by night, and will produce an exquisite ghostly reflection on the earth, projected on the natural stone.

This intervention aims to give meaning and emotion to a past time that becomes present.


El concepte de l’obra engloba la importància de recuperar la memòria, homenatjar les víctimes de la repressió, totes aquelles persones que van ser objecte de la barbàrie, de la desraó i la injustícia, per tal de construir un present i un futur més just. Perquè la recuperació de la memòria històrica és una tasca essencial per a enfortir les arrels de la nostra societat.

Visibilitzar el passat mitjançant aquesta intervenció artística per fer-lo present, és una tasca del conjunt de la societat, lluny d’oblidar allò ocorregut, s’ha de recordar de forma permanent per no repetir les mateixes actuacions.

Aquesta intervenció artística està carregada de connotacions simbòliques. Consta de dues estructures semicirculars metàl.liques de ferro, una cóncava i altra convexa unides entre elles, que pel pas del temps s’aniràn oxidant a poc a poc; semicirculars com a metàfora del cercle que quasi és tanca com la ferida produïda a moltes famílies.

En una de les estructures es llegueix l’escrit memorial i en l’altra els noms de les persones represaliades, per mitjà de la técnica de l’encunyat en el metall, què farà que isquen a la llum, tant de dia com a la nit, i produirà sobre el terra un reflexe fantasmagòric exquisit, projectat sobre la pedra natural.

Aquesta intervenció preten donar significat i emoció a eixe temps passat que es fa present.